Tai Chi Logo

Tai Chi Chuan    Chi Kung    Program    ITCCA    Kontakt  
tai chi chuanformaunutrašnji principipushing hands

 

Tai chi chuan (tai đi ćuan)

Tai đi ćuan je sistem vežbanja koji razvija i balansira unutrašnju energiju doprinoseći zdravom telu, otvorenom srcu, smirenom i bistrom umu. Vežba se radi zdravlja, kao meditacija u pokretu ili borilačka veština. U originalnom značenju “tai đi” predstavlja jin-jang princip, dok “ćuan” znači pesnica, borilačka veština ili umetnost pokreta.


Temelje tai đi ćuana je postavio legendarni taoistički kaluđer Čan San Feng pre više od hiljadu godina. On je živeo na Vutang planini u Kini, mestu taoističkih hermita, drevne mudrosti i kineske medicine gde je vežbao ći kung, ji kung, unutrašnje disanje i meditaciju. Koristeći ove vežbe poznate kao nei kung, razvio je sistem vežbanja poznat kao tai-đi-ćuan.

Autentičan Jang stil tai-đi-ćuana pruža uravnotežen sistem vežbanja koji obuhvata specifične pokrete, vežbe disanja, korekciju neispravnih pokreta i rad na zdravoj i snažnoj kičmi. Ispravnost pokreta testiramo kroz “ći testove”, dok unutrašnji principi unose u vežbanje i u život opuštenost, smirenost i zadovoljstvo.